Jetse bezienswaardigheden
Abdij van Dielegem
De vroegere abtswoning van de Abdij van Dieleghem is het enige overblijfsel van de abdij, die werd opgericht in 1095. Momenteel vormt het prachtige gebouw niet enkel het toneel voor concerten en tentoonstellingen, maar herbergt het ook de gemeentelijke trouwzaal.
De Laarbeekchalet
De honderdjarige Laarbeekchalet staat in het gelijknamig bos dat samen met het Dieleghembos en het Poelbos het grootste deel van het Koning Boudewijnpark vormt.
De Sint-Pieterskerk
De neogotische kerk op het Kardinaal Mercierplein herbergt een prachtig orgel die nog steeds muzikanten en muziekliefhebbers aantrekt.
Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot
Over heel Europa werden in het begin van de twintigste eeuw replica’s van de Lourdesgrot gebouwd, ook in Brussel. De bekendste is die van Jette, waar de kerk van de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesparochie in 1913 werd opgetrokken.
De Smidse
Tot meer dan 40 jaar geleden werden in de Jetse smidse paarden aangespannen of kregen de dieren een stel nieuwe hoefijzers. Daarna stond het gebouw jarenlang te verkommeren door leegstand en verwaarlozing. Gelukkig greep de eigenaar, het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM), net op tijd in en werd eind 2009 de restauratie van het voorhuis en van het waardevolle atelier afgerond. Net in dat atelier bevindt zich de eigenlijke smidse uit 1905.
Withuis
Washington heeft zijn Witte Huis, Jette zijn Withuis, gelegen aan de Charles Woestelaan 183. Dit prachtige privé-eigendom was één van de eerste gebouwen langs deze verkeersader. De schrijver-dichter Jef Mennekens liet het bouwen in 1927.
De Wilg
Eén van de schaarse voorbeelden van landelijke architectuur in Jette is de Wilg. Dit restaurant, gelegen aan de Wemmelsesteenweg 162-164 en ook wel Wilgboerderij genoemd, dankt zijn naam meer dan waarschijnlijk aan de weg die de oude Merchtemse steenweg doorkruiste rond de 14de eeuw.
Gallo-Romeinse villa
In 1859 publiceerde Louis Galesloot, een pionier van de Brusselse archeologie, een uitgebreid artikel over de provincie Brabant tijdens de Romeinse periode waarin hij gewag maakte van een Gallo-Romeinse villa in de omgeving van het Jetse Laarbeekbos. Het is pas tussen 1965 en 1967 dat het gebouw door leden van de ‘Geschied- en Heemkundige Kring van het Graafschap Jette’ kon gelokaliseerd worden in de Bosstraat.
De kleurrijke mozaïeken
Zowat 12 jaar geleden, maakten de eerste mozaïeken hun intrede in de Jetse straten. Ze gaven meteen een kleurrijke toets aan ons straatbeeld. De projecten waarbij bewoners, vzw's en andere organisaties de handen in mekaar sloegen, vormden enerzijds een artistiek project en anderzijds een sociaal project waarbij de ontmoeting centraal stond.