U bent hier: Home / Tot uw dienst / Duurzame ontwikkeling-Leefmilieu / Jette, diervriendelijke gemeente

Jette, diervriendelijke gemeente

Dierenwelzijn ligt Jette na aan het hart. Daarom engageert de gemeente zich ten volle voor deze zaak, en dat via een reeks maatregelen zoals de premie voor sterilisatie van huiskatten, maar ook de bescherming van de gierzwaluw. Jette mag zich trouwens een 'diervriendelijke gemeente' noemen, een label dat Leefmilieu Brussel toekent aan gemeenten die zich, volgens welbepaalde criteria, inzetten voor dierenwelzijn.

Hieronder vindt u enkele thema's rond dierenwelzijn waar Jette actief op inzet.

 

Hebt u nog een vraag? Neem dan contact op met de dienst Duurzame ontwikkeling-Leefmilieu: duurzame.ontwikkeling@jette.brussels - 02.422.31.01


De kattenpopulatie indijken

  • Sterilisatie van zwerfkatten: Met de hulp van personen speciaal erkend om zwerfkatten eten geven en de vzw Chats Libres, heeft de gemeente Jette een campagne gelanceerd rond de sterilisatie van zwerfkatten. Ze kan hiervoor rekenen op de financiële steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Door zwerfkatten te steriliseren binden we de strijd aan tegen de overpopulatie van de dieren en leven ze in aangenamer omstandigheden. Deze maatregel is trouwens ook een goede zaak voor de openbare hygiëne. Enkel speciaal daartoe erkende personen mogen in Jette dieren op openbare plaatsen voeren en vormen hiermee een uitzondering op het politiereglement. Zin om deel te nemen aan deze campagne en erkend voedselbedeler te worden om zo de zwerfkattenpopulatie in te dijken? Neem dan contact op met de dienst Duurzame ontwikkeling-Leefmilieu.
  • Gemeentelijke premie voor het opvolgen van de algemene gezondheidstoestand van zwerfkatten
  • Gemeentelijke premie voor de sterilisatie van huiskatten

Bescherm de gierzwaluw

Gierzwaluwen zijn vogels met een opmerkelijke vliegtechniek die afgestemd is op hun manier van leven en broeden. Ze worden dikwijls verward met huiszwaluwen, waar ze genetisch ver van af staan. Wereldwijd bestaan er 96 soorten gierzwaluwen, waaronder de zwarte gierzwaluw die vooral in Europa voorkomt en die vanaf de maand mei gedurende een drietal maanden hier komt broeden om daarna weer warmere oorden op te zoeken.

Deze trekvogel brengt bijna zijn hele leven in de lucht door, ook om te slapen of te paren. Hij broedt in holtes die zich hoog boven de grond bevinden. Jammer genoeg worden deze schuilplaatsen alsmaar zeldzamer als gevolg van onze huidige bouw- en renovatietechnieken die dus een bedreiging vormen voor deze vogel. Daarom dat Jette zich sinds 2013 engageert voor de bescherming van de gierzwaluw via de installatie van nestkastjes, de organisatie van infoavonden en een nauwe samenwerking met de vereniging 'Martinets sans frontières'.

Hoe kan u helpen?

Bent u van plan uw gevel te renoveren? Denk dan aan de gierzwaluwen en spreek erover met uw architect of met de gemeentelijke dienst Grondgebiedbeheer om uit te zoeken hoe u schuilplaatsen op uw gevel kan voorzien. Jette organiseert ook geregeld acties voor de installatie van nestkastjes. Wilt u weten wanneer de volgende actie plaatsvindt? Stuur dan een e-mail met uw gegevens naar de dienst Duurzame ontwikkeling-Leefmilieu die u verder op de hoogte zal houden.

Meer info over de gierzwaluw: Natagora


Iedereen draagt zijn steentje bij!

Uw kat laten steriliseren, vermijden om eenden te voeren, uw hond laten chippen,... Het zijn allemaal maatregelen die misschien wreed lijken, maar wel bijdragen tot het dierenwelzijn. Leefmilieu Brussel legt alles haarfijn uit in de strip 'Dierenwelzijn, iedereen draagt zijn steentje bij!'.

 


 

 


Hoe een geval van dierenmishandeling aangeven?

Verwaarlozing of mishandeling van dieren melden

Vergeet niet de elektronische chip van uw huisdier te laten aanpassen als u verhuist. Zo wordt het makkelijk teruggevonden.


Dieren en een huurcontract

Het houden van huisdieren in een huurwoning is niet bij wet verboden. De wet bepaalt wel dat de huurder hiervoor schriftelijk de toestemming moet vragen aan de verhuurder. Elke schade veroorzaakt door een huisdier moet door de huurder vergoed worden. Als de verhuurder toch dieren wil weigeren moet duidelijk in het huurcontract vermeld staan dat dieren niet toegelaten zijn of dat het houden van dieren in strijd is met de regels van mede-eigendom waaronder het verhuurde pand valt.

Als het huurcontract de aanwezigheid van dieren verbiedt, kan de vrederechter het verbod handhaven of niet. Bij beslissingen zal hij een evaluatie maken van de omstandigheden: gaat het om een pitbull, een kitten of een kanarie, is het pand een appartement of een huis met tuin, welke vloerbekleding ligt er, enz.

Als het huurcontract de aanwezigheid van dieren niet verbiedt, kan je verhuurder toch aan de vrederechter vragen om een ​​dier te verbieden dat te veel schade aanricht of te veel overlast veroorzaakt voor de buren.

Om je huisdier makkelijker aanvaard te krijgen bij huuronderhandelingen, kies je best voor dialoog.


Wat als je huisdier vergiftigd is?

Als je huisdier tekenen van intoxicatie vertoont of als je het voedsel zag eten dat overduidelijk vergiftigd is, moet je meteen een dierenarts bellen en er je hond of kat zo snel mogelijk naartoe brengen, of het nu 's nachts of overdag is. Als je denkt dat het dier moedwillig vergiftigd is, verzamel dan de nodige bewijzen om eventueel klacht neer te leggen bij de politie.

Mijn hond is vergiftigd, wat nu?
Mijn kat is vergiftigd, wat nu?
 


Verplichte identificatie en registratie van honden en katten


Verdwaalde, verloren en achtergelaten dieren

In het geval van verdwaalde of verloren dieren kan je 24 uur per dag terecht bij de politie. Je neemt gewoon contact op met de politiezone die op haar beurt de oproep doorspeelt naar een dierenbeschermingsorganisatie.

Er bestaat in Jette ook een Facebookpagina ('Jette animaux perdus/trouvés'), beheerd door Jetse vrijwilligers, waarop je foto's/oproepen i.v.m. verloren/gevonden dieren kan posten. Dankzij deze groep hebben al heel wat dieren veilig en wel  terug thuis geraakt.

Als je verhuist, vergeet dan niet de chip van je huisdier te laten updaten. Zo vind je hem makkelijker terug.


Wat als je een gewond/dood dier vindt?

  • Gewond huisdier: Als je een gewond huisdier vindt, neem dan contact op met de politie. Als het dier niet gevaarlijk is, kan je ook op eigen kosten bij een dierenarts langsgaan.
  • Gewond wild dier: Als je een gewond wild dier vindt, neem dan contact op met Veeweyde dat het gewonde dier zal opvangen, verzorgen en weer vrijlaten. Handel niet te snel en lees aandacht de raadgevingen op de website.
  • Dood dier (in de openbare ruimte): Als je een dood dier vindt in de openbare ruimte, neem dan contact op met de dienst Openbare reinheid van de gemeente (proprete-netheid@jette.brussels – 02.423.13.17 – Fixmystreet). De gemeentedienst zal vervolgens het aangewezen organisme contacteren dat meestal binnen de 24 uur reageert.
  • Dood huisdier: Als een huisdier sterft dan moet de eigenaar via het particuliere netwerk en op eigen kosten de nodige maatregelen nemen.

 

 

 

 


Toegang tot handelszaken

Voedingswinkels: Dieren, met name honden, hebben normaal gezien geen toegang tot voedingswinkels (ook niet als ze gedragen worden in een hondentas), met uitzonderin van blindegeleide honden. Dit verbod moet uithangen aan de ingang van elke winkel. Sommige winkels voorzien buiten haken waar baasjes de leiband van hun hond aan kunnen vastmaken.

Andere winkels: In alle andere winkels of bij gebrek aan een verbodsteken, hangt het af van de goodwill van de handelaar of honden al dan niet toegelaten zijn.


De vos in Brussel

De vos is een beschermde diersoort in het Brussels Gewest. Dat betekent dat het verboden is erop te jagen of het dier te vangen, vast te houden, te transporteren of te storen.

Samenleven met de vos in een stad is perfect mogelijk en gebeurt nu al zonder problemen in het hele gewest.

Zorg er alleen voor dat je het wilde karakter van het dier respecteert en het niet voedert of ermee in fysiek contact komt.

Aangezien de vos een beschermde diersoort is, komen de Brusselse instanties niet tussen bij gezonde exemplaren. Als een vos er slecht aan toe is, gewond of ziek is, kan een divisie van de brandweer gespecialiseerd in wilde dieren het wel vangen om daarna over te dragen aan Veeweyde.


Mag je een haan houden in je tuin?

Vanuit de regionale en gemeentelijke wetgeving dierenwelzijn is er geen verbod op het houden van hanen. Diezelfde wetgeving stipuleert ook geen wettelijke regels i.v.m. de huisvesting en verzorging van pluimvee. In de infofiche van Leefmilieu Brussel over pluimvee vind je wel enkele aanbevelingen hieromtrent.